Brushes and editing tools not working in Pixelmator

Is something not working like it should? Let us know.
User avatar

2020-09-02 03:02:59

I have a problem - Pixelmator is not working. I cannot use the brushes or the erase tools. I am using a MacBookPro 10.15.6. I have checked iCloud and there is not problem there, so what do I do? I have tried resizing the file/image thinking is the file too big but still no brushes work!!

Please advise!
User avatar

2020-09-02 03:33:31

I have got it to work now! Not sure what I did but I check all my layers were visible. Brushes work now!
Thanks!
User avatar

2020-09-02 12:58:59

Phew!
User avatar

2021-11-09 17:31:45

I would like to know how you got the tools to work. Up until this morning my Pixelmator (version 3.9.2) was working effectively as usual on a drawing I was preparing. I was nearly finished and just had to use the brush to touch up the drawing (a diagram of some research results presented as a flower). Suddenly the brush was doing nothing. I tried saving, closing re-opening. Still no brush. Then I found that on a new document it also was not working. Most of the rest of the tools seem ok including text, eraser, pen, blur, burn etc.

Suggestions would be greatly appreciated.
User avatar

2021-11-11 13:25:40

by NormanDale2 2021-11-09 15:31:45 I would like to know how you got the tools to work. Up until this morning my Pixelmator (version 3.9.2) was working effectively as usual on a drawing I was preparing. I was nearly finished and just had to use the brush to touch up the drawing (a diagram of some research results presented as a flower). Suddenly the brush was doing nothing. I tried saving, closing re-opening. Still no brush. Then I found that on a new document it also was not working. Most of the rest of the tools seem ok including text, eraser, pen, blur, burn etc.

Suggestions would be greatly appreciated.
Hey Norman! Could you try resetting Pixelmator and see if that helps? The reset should roll back all the Pixelmator preferences and settings to default.
User avatar

2022-01-14 23:04:29

Newb user here... I just ran into this problem and the reason seemed to be that I had a selection I wasn't aware of. So drawing anywhere else doesn't work. Just in case anyone else runs into this while searching googs for the same thing.
User avatar

2022-01-18 10:18:46

by ItchyB 2022-01-14 21:04:29 Newb user here... I just ran into this problem and the reason seemed to be that I had a selection I wasn't aware of. So drawing anywhere else doesn't work. Just in case anyone else runs into this while searching googs for the same thing.
Good point, hidden selections are definitely one of the more common reasons for the Paint tool seemingly not working.

Also, it's worth paying attention to the opacity and blend mode of a brush. For the most basic brush strokes, you'd want the blend mode to be set to Normal and the Opacity to 100%.
Image