Delay on Huion tablet input

Is something not working like it should? Let us know.
User avatar

2021-01-04 01:24:23

I'm using a drawing tablet for the first time — a Huion H610PRO (v2). I can get input into Pixelmator Pro, but there's a delay from stroke to screen, and it's long enough that it's uncomfortable to use. Simple tracking movement is spot on, but actually putting ink to screen is slow. If I draw/write fast enough, the ink seems to lag a full second behind my stroke.

The only thing I could find was to turn off "smoothing", which I did (I think!) by turning off "Smooth Textures" in the pen's settings. But no luck.

Any ideas on what could be causing this behavior? Or is it normal?
User avatar

2021-01-04 18:40:21

Are you able to draw in the same documents without any delay using your mouse/trackpad? If so, my gut would say that this is likely to be a macOS/driver issue because Pixelmator Pro gets the inputs from macOS rather than the tablet itself and renders the stroke according to that information. Of course, that's not a definite, but that would be my first instinct. Do you have any other drawing apps and is everything work fine there?
User avatar

2021-01-04 19:22:19

Just downloaded another app to test and got the same results. So I hear you suggesting it might be an issue with the Huion driver, right?
User avatar

2021-01-04 19:34:05

Either the drivers or something with getting the inputs from the tablet to macOS (but I'm not sure what that something would be). I'd start by double-checking whether you have the right drivers installed (i.e. the most up to date ones), then if that doesn't help, contacting Huion support would be a good idea.
User avatar

2021-01-04 19:41:27

Thanks!
User avatar

2021-01-05 09:43:39

No problem, hope you can get it sorted out!
User avatar

2021-02-14 22:08:53

I am having the exact same issue as corypina. Has a solution been found?
User avatar

Yesterday 15:44:27

by evnrtche 2021-02-14 20:08:53 I am having the exact same issue as corypina. Has a solution been found?
Are you seeing this issue in Pixelmator Pro only or does it happen in other graphics/image editing apps, too? I'm not sure if corypina eventually got this resolved, but I would guess it's more likely to be a general driver issue rather than a Pixelmator Pro issue. Of course, if it only happens in Pixelmator Pro, then we'd need to investigate – in that case, it would be great if you could email us at support@pixelmator.com with more details.